Barion Pixel

Mi történik 3 óra alatt az Alapozó kalligráfia workshopon? Most megtudhatod!

Ezen a szépírás kurzuson 3 óra alatt megtanulhatod az ecsetfilc használatát, valamint a vékony és vastag vonalak rajzolásának helyes technikáját.

Az ecsetfilces kalligráfia programnak van pozitív mellékhatása is :). A folyóírás tanulása mellett olyan stresszoldó technikát is magaddal vihetsz, ami garantáltan elűzi a benned lévő feszültséget. Copperplate vagyis angol folyóírás kisbetűivel ismerkedünk meg közelebbről, amelynek elég kötött, szigorú szabályai vannak, de ha ezt megtanultad, akkor a többi stílus könnyedén menni fog 🙂


Hogyan épül fel a kalligráfia workshop?


Rövid bevezetőt tartok a kalligráfia stílusairól, és megtanulhatsz pár bemelegítő gyakorlatsort, amit az otthoni gyakorlások előtt is tanácsos elvégezni a szebb íráskép érdekében.

Az írástanulás vonal elemek gyakorlásával kezdődik, hasonlóan, mint amikor első osztályban megtanultunk írni. A vonalelemek nagyon fontosak, mert ezekből állnak össze a betű, majd a szavak. A kalligráfia gyakorlásakor rajzolunk, rajzoljuk a vonal elemeket, a betűket és a szavakat.


Milyen pluszt ad ecsetfilces kalligráfia?


Lelassulunk, ami a ma emberének sokszor nehezen megy. Rajzoláskor, lelassuláskor agyunk jobb féltekéjét használjuk, ekkor sokkal sikeresebb lesz a szépírás. Nagyon gyakran kell emlékeztetnem a résztevőket a lelassulásra. Aki siet, és „ír”, a bal agyféltekét használja, bekapcsolnak a berögzült automatizmusok, nem lesz sikerélmény. Aki lelassul és rajzol, a jobb agyféltekét használva menni fog a kalligráf írásmód.

A betűk rajzolásakor mindig a vonal elemekből indulunk ki, ezeket összekötve hozzuk létre a betűket. Pár betű gyakorlása után összekötjük őket szavakká, figyelve a betű kapcsolásokra, és arra, hogy a fókuszt a vonalelemeken tartsuk.

Sokaknak nehéz a lelassulás, van akinek az elméje nehezen áll át az új mozdulatokra. Vannak tippek, praktikák, amikkel lehet ilyenkor segíteni. A végére mindenki sikerélménnyel megy haza.

Miután az összes betűt begyakoroltuk, és szavakat rajzoltunk velük, megpróbálunk kisebb sormagasságba írni vékonyabb ecsetfilccel. Lehetőség van ilyenkor több márkát is kipróbálni, megfigyelni melyik a leginkább kézreálló.

A vonalas lap után kipróbáljuk a pontozott és az üres lapon való írást is .

A workshop végén egy karton lapra színes hátteret festünk, és erre egy rövid, 1-2 szavas feliratot készítünk el. A szép folyóírással készített lapot kiteheted egy jól látható helyre, hogy inspiráljon, emlékeztessen arra, hogy érdemes gyakorolni a kalligráfiát.

Ha szeretnél részt venni az alapozó ecsetfilces kalligráfia workshopon részt venni, itt tudsz jelentkezni.

Hírlevél feliratkozás

Ez is érdekelhet

„Utazz és Írj!” kihívás

Kalligráfia oktatóként jól tudom, hogy mennyire fontos a szépírás gyakorlása. De valljuk be, csak úgy magunknak írogatni nem mindig a legélvezetesebb. Éppen ezért összeállítottam az Utazz és Írj Kihívást, melyben 7 napon keresztül küldök számodra egy-egy feladatot,...

Kalligráfia és lélek

Kalligráfia és lélek

Miért érdemes megtanulni és rendszeresen gyakorolni a kalligráfiát? Sokan a kézműves technikát látják benne hasznosnak. Létrehozni valamit a kezünk segítségével, ez mindenképpen érték. Érték és öröm a magunk számára, és nagyon gyakran örömöt okoz mások számára a szép...