Barion Pixel

 RÓLAM – HELYETT: RÓLAD

Te mire gondolsz, ha a kézírás vagy a szépírás szavakat hallod? 

Elsős iskolai gyakorlófüzeteidre (benne a tanítónéni pirostintás javításaival)? 

Olvashatatlan bevásárlólistákra, to-do-listákra?

A csalódásra a girbegurba “Boldog születésnapot!” torta-felirat miatt?

A “bárcsak nekem is jól menne”-érzésre?

Lehet, hogy eszedbe jut dédapád születési anyakönyvi kivonata, és a régi képeslapok, amiket egy foszladozó dobozban tartotok. Vagy a sarki virágos cégtáblája. 

Talán veled is előfordult, hogy a villamoson telefonod hírfolyamát pörgetve annyira belefeledkeztél egy betűket/ BuJo füzetet rajzoló kéz videójába, hogy elfelejtettél leszállni.

kalligráfus

Eljön az a pont, amikor már nem csak gyönyörködni szeretnél a kalligrafikus írásban, ki is akarod próbálni. Máris egy kreatív üzletben találod magad, ahol mámorosan válogatsz a tollak–tollhegyek, tinták, filcek között, simogatod és szaglászod a papírokat, füzeteket. Beszerzel mindent. 

Alig várod, hogy kipróbáld. 

Amint találsz pár nyugodt percet, előveszed kincseidet. Elfehéredő ujjvégekkel szorítod a tollat, másolod a másolandót újra és újra. 

Nem megy. 

Nem öröm csinálni. Laza mozdulatokra törekszel, de csak görcsös erőlködés sikerül. Nem tudsz örülni az eredménynek sem. Saját soraidon nem látod a könnyedséget, amit mások betűinek lendületes ívei sugároznak.

 

Félreteszed egy időre.

De eddigre már oly sok csodásan megrajzolt képeslapot, idézetet, Bullet Journal oldalt, fűszercímkét láttál, hogy nem hagy nyugodni a vágy: mégiscsak szeretnéd ezt a tudást.  

Kalligráfia alapozó kurzus

Youtube-ozol, könyveket és letölthető segédleteket szerzel be. Nekiveselkedsz újra. Elszántan gyakorolsz, mert azt hallod mindenhol, hogy csak kitartó szorgalom kell, semmi más. Elferdül a toll hegye, szétfut a tinta a papíron, a kezed is sajog, de a betűk sokszor még mindig ellenállnak.

Már-már végleg lemondasz a témáról, amikor találkozol az Öröm kalligráfia Facebook csoport kalauzaival vagy a hírlevélben küldött segédletekkel. Csodálkozva hallod, hogy az első lépésekhez elég lett volna egy ceruza vagy egy tűfilc. És azt is, hogy szorgalomra és elszántságra sem igazán van szükség a látványos fejlődéshez, csak heti 2-3 rövid gyakorlásra. Elemekre bontott írásjelekből épülnek fel a kalligrafikus betűk, ezeket az apró részleteket bárki hamar megtanulja lerajzolni, kézügyesség sem kell hozzá.

Úgy döntesz, adsz még egy utolsó esélyt ennek a hobbinak.Az Online kezdő kalligráfia kurzust választod. 

Keresel 20 nyugodt percet és egy csendes zugot, majd elindítod a videót. 

Nézed a kezemet, figyeled a magyarázataimat, együtt húzzuk a vonalakat. Összehangolódunk – annak ellenére, hogy online vagyunk csak együtt. 

Egyszer csak azon veszed észre magad, hogy valami megváltozott/ átkattant benned. Enged ujjaid szorítása, eltűnt a görcsösség, meglett a vágyott lendület. 

Nem tudod, hogy történt, mert most nem volt nekiveselkedés, csak jöttél velem, a hangom után. 


Egy hang után, ami lassan és halkan magyaráz. 

Van egy kis monotóniája, ami beleringat a csészevonalak, hullámok és hurkok világába. 

Van egy erős ritmikussága, ismétlései rögzítik a fontos szabályokat. 

Kedvesen dallamos, így segít felülemelkedni a hibákon. 

Tudja, mit mondjon, hányszor és hogyan. 

Benne a bizonyosság, hogy meg tudod csinálni, amit elkezdtél. Akkor is, ha egyébként macskakaparás a kézírásod. Akkor is, ha nem vagy az az egy helyben ücsörgős típus.

Ez a hang szelíden, de határozottan vezet el a technikai tudáshoz, ami a szabad, lendületes és örömteli alkotáshoz elengedhetetlenül szükséges.

Már nem erőlködsz, csak csinálod. 

Ráhangolódtál saját ritmusodra. 

Megszűnt az idő, csak a betűk vannak és te. 

Mintha álomból ébrednél, amikor az apró elemekből összeáll a gyönyörűen leírt szöveg. 

A flownak vége, de megmaradt a papíron a szépség, a szívedben az öröm. 

Tiéd a jól begyakorlott mozdulatok öröme.

Örülsz, mert – bár koncentráltál és dolgoztál – lelassult, felfrissült az elméd, kisimultak az idegszálaid. 

Örömmel tölt el az elkészült alkotás, amiről tudod, másokat is meg fog örvendeztetni. 

Örülök én is, mert megint létrejött a belefeledkezés csodája.

Erről szól az Öröm kalligráfia.

Ha szeretnéd elolvasni, hogy én hogy küzdöttem meg a kezdeti nehézségekkel, itt megteheted: https://kalligrafmegoldasok.hu/oromkalligrafia-oktato/