Barion Pixel

Milyen stílusban kezdjem a kalligráfia tanulást?

Számomra nagy tanulság volt, a fejlődésem kapcsán, hogy nem a legjobb módszerrel kezdtem el a szépírás tanulást. Nem volt sikerélményem, nem okozott örömet. Abba is hagytam. Szerencsére nem végleg. Kalligráfia workshopok szép számmal elérhetőek. Hogy melyikkel kezdjed?

Kalligráfia tanulás- múlt és jelen


Kezdetek

Érdemes a klasszikus angol folyóírással (Copperplate) kezdeni, mert ez egy szigorú szabályrendszerrel rendelkező stílus, amit ha megtanulsz, nagyon jó alapjaid lesznek. Megtanulhatod általa, hogy a betűk ugyanolyan magasak, jobbra dőlő irányúak, és szép karcsú, magas, elegáns felirat készíthető a segítségével.

Nagyon fárasztó az elején az, hogy sok mindenre kell figyelni. Elfáradhat a kezed is, de az agyadnak még nehezebb dolga van. Az eddig berögződött írásmozdulatot, írásképet kell felülírni. Egy új készséget kell elsajátítani. Egy új eszközt kell megtanulni kezelni, az ecsetfilcet. Ha nehezen tudsz egyszerre sokfelé figyelni, akkor lehet, hogy neked nehéz dolgod lesz, de ne aggódj, vannak fokozatok, én biztos vagyok benne, hogy mindenki képes megtanulni a szép folyóírást.

Egy kicsit könnyebb kezdés, ha először nem ecsetfilccel, írsz, hanem ceruzával vagy tűfilccel, esetleg golyóstollal és csak a betűk formájával foglalkozol, ez is épp elég lesz. Erre nagyon jó a hamis kalligráfia megtanulása (Faux kalligráfia, vagy ál kalligráfia néven is szerepel időnként). Gabó is itt tartott a tanulásban, amikor ezt írta:

„Amikor írom-rajzolom otthon a vonalakat, hallom a hangod, ahogy nagy szeretettel mondod, mit és hogyan tegyek. S lám, a ceruza, majd töltőtoll a kezem nyomán találkozik a papírral, a vonalak betűkké formálódnak, s szépségük a szavaknak életet ad. Köszönöm! ” Sándy Gabriella

Ha ez már jól megy

Ha ez jól megy, akkor az ecsetfilces szépírás következhet, érdemes ugyanabban a stílusban gyakorolni az új eszközzel ez a tudományt. Az eszközökről már írtam régebben. Fontos a filctoll minősége! A sikerességed múlhat ettől, érdemes tehát utána olvasnod.

Üdvözlőkártya klasszikus angol folyóírással (Copprplate)

Innen elindulva sokkal könnyebb elsajátítani a játékos, könnyednek tűnő modern kalligráfiát. Kapcsolhatsz hozzá handlettering elemeket is, hogy még jobban tudj játszani a stílusok keverésével és színesebbé tudd tenni az alkotásaidat.

Üdvözlőkártya Modern kalligráfiával

Támogatás

A kalligráfia tanuláshoz leginkább akaraterőre, lelkesedésre, időre van szükség. Ha ez megvan, akkor érdemes hozzá eszközöket keresni és valakit aki tartja benned a lelkesedést, esetleg időnként egy-két jó tanáccsal szolgál ezen az úton. Most csatlakozhatsz egy szuper Facebook csoporthoz, ahol a szépírás tanulás kezdetén megfogom a kezed és a csoport társak segítenek megtartani a lendületedet. Várlak pár közös, jó hangulatú, videós szépírás leckére. Ha tovább szeretnél fejlődni, nézz körül a videós online kurzusok között

Hírlevél feliratkozás

Ez is érdekelhet

„Utazz és Írj!” kihívás

Kalligráfia oktatóként jól tudom, hogy mennyire fontos a szépírás gyakorlása. De valljuk be, csak úgy magunknak írogatni nem mindig a legélvezetesebb. Éppen ezért összeállítottam az Utazz és Írj Kihívást, melyben 7 napon keresztül küldök számodra egy-egy feladatot,...

Kalligráfia és lélek

Kalligráfia és lélek

Miért érdemes megtanulni és rendszeresen gyakorolni a kalligráfiát? Sokan a kézműves technikát látják benne hasznosnak. Létrehozni valamit a kezünk segítségével, ez mindenképpen érték. Érték és öröm a magunk számára, és nagyon gyakran örömöt okoz mások számára a szép...