Barion Pixel

5 tipp a kalligráfia tanulás megkönnyítésért


Sok visszajelzést kapok a kalligráfia kurzusaim használatáról. Sokszor nehéz a szépírás tanulás elkezdése. Nehéz időt szakítani egy új tevékenységre, nincs benne a rutinjainkban, új szokásként kell tekinteni rá. Ehhez nyújtok némi segítséget.

„Nagyon örülök, hogy betekinthettem a faux kalligráfiába. Igazán lelkesítő, hogy az alapoktól indulunk és lehetőség van az apró lépésekben haladásra. Köszönöm Annának a” személyes” jelenlétet, amennyire ezt az online tér engedi és az érdeklődését. Kulcsszó a türelem. Türelmesek velem, türelmesek vagyunk egymással és türelmet igényel ez az egész kis bűvös világ! ” Pethő Szabina

  1. Ne várj semmire, csak kezdd el minél hamarabb, és gyakorolj minél gyakrabban. Ha lehet minden nap! Ha nincs ennyi időd, legalább heti 3 nap. Ha tudsz 20 percet áldozz naponta a fejlődésedre, de ha csak 10 percre tudsz leülni az asztalhoz írni, már akkor is látványos lesz a változás.

    Az elkezdés egy nehéz lélektani folyamat. Lehetnek benned félelmek, hogy nem fog sikerülni. Ha már próbálkoztál vele és nem volt sikerélményed, akkor ez hatványozottan jelentkezhet. Segíthet neked, ha arra gondolsz, hogy ha a mai gyakorlás után felállsz az asztaltól, akkor szebben fogsz írni, mint most. Milyen érzés lesz ez számodra? Büszke leszel? Elégedett? Elvarázsolt?   Mindig az érzésre figyelj, ebből táplálkozzon a cselekedeted, hogy leülsz gyakorolni. Ha rendszeresen megteszed, akkor jönnek az eredmények. Beigazolják, hogy jól érezted, tényleg úgy van, ahogy elképzelted. Ha ezt a mankót követed, egy hét múlva bárki számára látható lesz a fejlődés. Ha bele gondolsz, hogy milyen szépen fogsz írni egy hónap, vagy egy év múlva, az már igazán lelkesítő érzés lesz. Ez a lelkesedés segít neked leülni és gyakorolni nap mint nap, ez segít a kitartásban, ez tesz türelmessé. Drukkolok, hogy így legyen! (ezt a trükköt bármilyen tevékenységhez felhasználhatod ?)

  2. Dátumozd a munkáidat, és időnként (2-3 hetente) vesd össze egy régebbi alkotásoddal. Ha ritkábban gyakorolsz, akkor havonta egyszer tedd ezt meg. Így láthatod, hogy megéri a rendszeres befektetett idő, mert gyors, látványos javulást tapasztalhatsz.
  3. Gyakorlás közben állj meg, és időnként told el magadtól a papírt, amin dolgozol. Ha túl közelről nézed a felirataidat, akkor a hibák, tévesztések nagyon kiugranak. Ha eltolod magadtól karnyújtásnyira, akkor láthatod olyan szemmel, ahogy mások is ránéznek.

    Légy elnéző magaddal szemben, ha hibázol. Szépírás tanuláskor sok-sok éve berögződött mozdulatokat kell az agynak felülírni, ami lássuk be, nem könnyű. Vedd természetesnek, hogy a betűformákra koncentrálva eltéveszted a sorrendet, kihagysz egy-egy betűt. Ne bántsd magad ezért, ez természetes, még a kalligráfus mestereknél is. Nagyon nehéz egyszerre ennyi mindenre figyelni. Mondd azt ilyenkor magadnak, hogy „Legközelebbb sikerülni fog, most még a gyakorlás fázisában vagyok”

  4. Társakkal könnyebb. Ha van valaki, aki megdicsér, építő kritikával segít, értékeli az erőfeszítéseidet, ez megkönnyíti a munkát. Ezért van az Öröm kalligráfia facebook csoport, hogy támogassuk egymást. Nagyon jól esik a pozitív visszajelzés, lendületet ad, használd ki a közösség erejét. Rengetek inspirációt kaphatsz és adhatsz. Légy kérlek aktív a csoportban. Aktívan vedd észre a szépet és a jót, ezzel nagyon sokat adhatsz a közösségnek.

  5. Tervezd meg előre a heted hétvégén. Az első, ami bekerül a naptárba az önmagadra áldozott idő legyen. Te legyél magadnak az első, a legfontosabb. Prioritást élvezzen a feltöltődés, kikapcsolódás. Ez egy olyan erőforrás lesz a hetedben, amire a többi tevékenységedet építheted. Pár napig figyelheted magad, hogy mi mennyi idődbe telik. Ne lepődj meg, de az emberek nagy része sok-sok órát tölt álörömök hajkurászásával. Ami nem épít, hanem inkább lehúz (közösségi média, sorozatok…). Te biztos kivétel vagy, de azért nézz rá erre a területre. Magamról tudom, hogy mióta tudatosan osztom be az időmet, azóta sokkal hatékonyabb vagyok a munkámban és marad időm az értékes énidőre, feltöltődésre.

Remélem segített ez a pár mondat abban, hogy a kalligráfia számodra is örömet okozzon, megnyugtató, harmonikus tevékenységgé váljon.

Kezdőknek még pár info


Hírlevél feliratkozás

Ez is érdekelhet

„Utazz és Írj!” kihívás

Kalligráfia oktatóként jól tudom, hogy mennyire fontos a szépírás gyakorlása. De valljuk be, csak úgy magunknak írogatni nem mindig a legélvezetesebb. Éppen ezért összeállítottam az Utazz és Írj Kihívást, melyben 7 napon keresztül küldök számodra egy-egy feladatot,...

Kalligráfia és lélek

Kalligráfia és lélek

Miért érdemes megtanulni és rendszeresen gyakorolni a kalligráfiát? Sokan a kézműves technikát látják benne hasznosnak. Létrehozni valamit a kezünk segítségével, ez mindenképpen érték. Érték és öröm a magunk számára, és nagyon gyakran örömöt okoz mások számára a szép...