Barion Pixel

Folyóírás, avagy könnyebb tanulás

Régebben is olvastam cikkeket a kalligráfia jótékony hatásáról, de a napokban egy svájci kutatás eredményei is alátámasztották amit már tudtam, hogy amikor folyóírással írunk, akkor az agy sokkal több területe lép aktivitásba, kevesebb amikor a klaviatúrát püföljük.

Sajnos az emberek egyre kevesebbet írnak kézzel. Van, aki csak a bevásárló listát jegyzeteli, mert sem a munkájához, sem a magánéletében nem használja a folyóírást.

A digitális írástudás előtérbe kerül a felső tagozatosoknál már érezhetően, a középiskolákban jelentősen. Egyetemeken nagyon sokan már csak laptopra jegyzetelnek. Hogy ez miért nem jó? Most olvastam egy cikket, amely arról tájékoztat, hogy egy németországi kutatás, amiben 2000 tanár vett részt elkeseredett, hogy a gyerekek nem tudnak kézzel írni hosszú szöveget, mert elfárad, begörcsöl a kezük. Mivel nem kézzel írnak, hanem digitális formában, ez az eredményeikre is kihat, több agyterület dolgozik, ha kézzel írunk, jobb a teljesítményünk.  Egyetemi kutatók vizsgálata igazolta, hogy jobb eredményeket érnek el azok a gyerekek, akik tanuláskor kézzel jegyzeteltek. Több ötletük merül fel egy probléma kapcsán, több szót tudnak megjegyezni, kreatívabbak. A vizsgálat arra is kitért, hogy a folyóírással íróknál nagyobb agyi terület aktiválódott, mint a nyomtatott betűvel íróknál.

Tehát, kézírásra fel :). A kalligráfiát nem csak azért érdemes megtanulni, mert segíti a tanulást és a gondolkodást, hanem azért is, mert örömet okoz, sikerélményben lesz részed, és a mindennapi rohanásból kiszakít egy kis időre, lelassulhatsz a segítségével.

Inspirálódj és kezdd el még ma a tanulást, gyakorlást. Sikerülni fog! Ha elakadtál valahol szívesen segítek.

Hírlevél feliratkozás

Ez is érdekelhet

„Utazz és Írj!” kihívás

Kalligráfia oktatóként jól tudom, hogy mennyire fontos a szépírás gyakorlása. De valljuk be, csak úgy magunknak írogatni nem mindig a legélvezetesebb. Éppen ezért összeállítottam az Utazz és Írj Kihívást, melyben 7 napon keresztül küldök számodra egy-egy feladatot,...

Kalligráfia és lélek

Kalligráfia és lélek

Miért érdemes megtanulni és rendszeresen gyakorolni a kalligráfiát? Sokan a kézműves technikát látják benne hasznosnak. Létrehozni valamit a kezünk segítségével, ez mindenképpen érték. Érték és öröm a magunk számára, és nagyon gyakran örömöt okoz mások számára a szép...